MAS NUIX. CASTELL DE LA SISQUELLA. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA

Fèiem camí a Guimerà on havíem d’arribar abans de les 11,00 per assistir a la reunió anual de Guimera.info, malgrat que anàvem justets de temps, ens aturaríem a la Sisquella, Ribera d’Ondara per retratar – una vegada més – el mas de Nuix, i l’església advocada a la Marededéu de la Salud.

L’escut de la façana està completament erosionat, Rafael Jose R de Espona , explica que hi havia “ en campo de oro, una faja de azur acompañada de tres nueces, dos y una”

Ens agradaria trobar algun lector amb traça per al dibuix que ” reconstruís ” aquell blasó, i que ens els fes seguir a l’email castellardiari@gmail.com , i l’afegiríem a la publicació.
Els Nuix foren una de les “ grans famílies” de la Segarra:

https://www.somsegarra.cat/personatges/noticia/2724/baronia-de-perpinya

LOS NUIX DE CERVERA, BARONES DE PERPIÑA

Rafael Jose R de Espona

CAL NUIX. Cervera

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/45651

CAL NUIX.Ivorra

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/26034

Del mas Nuix a la Sisquella llegia; Casa fundada l’any 1480 pels Nuix de Cervera al centre del poble, al voltant de la qual s’estructura el nucli urbà.

Edifici de planta irregular amb façana principal orientada a migjorn i coberta a doble vessant que presenta de ràfec de teula.

Davant d’aquesta façana, s’hi basteix un baluard que, alhora que servia com a element de defensa davant un possible setge mitjançant un tancat, s’emprava per usos agrícoles.

L’accés al baluard es fa a partir un portal adovellat, sobre el qual hi ha un relleu d’un escut molt erosionat de la família Nuix.

Les façanes de l’edifici s’estructuren en planta baixa, primer pis, i a les façanes de tramuntana, s’afegeix, les golfes. També hi ha una porta d’accés a la façana de ponent, estructurada a partir d’un arc adovellat.

Cal destacar la presència d’estructures cilíndriques amb coberta cònica, que presenten una obertura espitllada en el seu parament, bastides sobre els angles superiors de les façanes exteriors de l’edifici, en forma de garites.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/26167

L’església advocada a la Marededéu de la Salut, rebia els drets i les obligacions parroquials de l’antiga església parroquial de Montpaó, advocada a la Marededéu, mal dita Santa Maria, per influència nefanda de les esglésies que neguen validesa al Concili d’Efes que va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge. «Mare de Déu» (Theotokos)

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-montpao-sant-antoli-i-vilanova

MAREDEDÉU DE LA SALUT DE LA SISQUELLA. RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA.
https://coneixercatalunya.blogspot.com/2013/11/marededeu-de-la-salut-de-la-sisquella.html

LE CHÂTEAU SISQUELLA, RIBERA D’ONDARA. LA SEGARRA, LLEIDA

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2013/10/le-chateau-sisquella-ribera-dondara-la.html
Que la Marededéu i Sant Antoni de la Sitja, , elevin a l’Altíssim la pregaria dels segarrencs , Kurds, amazics , gitanos, aragonesos, asturians , valencians, bascos, aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saharauis … pagesos, ramaders, pescadors, , i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia»

Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia, aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.

Feu un comentari