SANT JOAN DE GINESTAR. CASTELLAR DE LA RIBERA. EL SOLSONÈS

El Tomàs Irigaray Lopez i la Carmen Toledo Cañadas, visitaven dins l’ampli terme 60,23 km² de Castellar de la Ribera, l’esglesiola de Sant Joan de Ginestar, que s’aixecava com a conseqüència d’un gran augment de població que cal relacionar amb la difícil situació del Regne de França, que evolucionarà vers la Revolució, i la caiguda del regim monàrquic.
Trobava una descripció que en el millor dels casos estimo – sortosament – com desactualitzada : Església d’una sola nau sense absis. La planta és rectangular. La coberta és a dues vessants i el parament exterior està format per carreus de reble. La vegetació del voltant de l’església comença a afectar negativament l’edifici.
De l’interior – al que no podien accedir en aquesta ocasió –  destaca el retaule i el cor, que està en mal estat. El parament interior està cobert de guix, també en mal estat, amb humitats. La volta és de canó i tant sols existeix una obertura a l’exterior a la sagristia. En el frontis existeixen dos ulls de bou i el campanar d’espadanya, té dues finestres cobertes per arcs de mig punt.
Es conserven tres retaules barrocs. El més gran, de 1786, té a la fornícula central una imatge del segle XX i li manquen la resta de imatges. Hi ha una part reconstruïda. Els altres dos, de la mateixa època, es troben a les capelles laterals. L’església ha patit robatoris que han malmès els retaules.
Al paviment de la nau, existeixen tres tombes de diferents famílies de la zona que són la família Ingla 1704, la família Purgimon 1646 i la família Querol 1777.
El petit cementiri annex,  se’ns presenta  com un espai cuidat.
L’església de Sant Joan de Ginestar,   és sufragània de la de Sant Pere de Castellar. En aquesta església hi anaven a missa els veïns més propers, com la Masia de Purgimon i els estadants del Molí de Querol.
La demografia de Castellar de la Ribera amb 156 habitants l’any 2011, ens dona una densitat de 2,59 hab/km², molt lluny de la mitjana comarcal de 13,74 hab/km², i de la de Solsona que amb 526,84 hab/km², concentra el 67,62 % de la població total.
Dissortadament any rere any, més i més famílies decideixen instal•lar-se a la Ciutat, i continuar – en el millor dels casos – conreant les terres, sense però viure-hi de forma permanent.

1 comentari a “SANT JOAN DE GINESTAR. CASTELLAR DE LA RIBERA. EL SOLSONÈS”

Feu un comentari