SANT ANIOL D’AGUJA, GARROTXA

Sant Aniol d’Aguja es troba en els voltants del municipi de Montagut i Oix, ( Garrotxa). Lloc freqüentat per amants de l’esport de muntanya. Avui us proposo una agradable ruta seguint la llera de la Riera de Sant Aniol, creuant ponts penjants, saltant sobre pedres i sobretot gaudint d’uns paratges fantàstics en plena natura. Arribant a l’ermita de Sant Aniol d’Aguja, romànica del segle XI.


Sant Aniol d’Aguja . Aquest edifici és a la vora de la riera de Sant Aniol, que passa a prop del seu absis, i al fons de la vall d’Aguja (o de Sant Aniol). L’església, també anomenada Sant Aniol d’Uja i Sant Aniol d’Aguges, és un temple catòlic del bisbat de Girona dedicat a Sant Aniol.


A l’alta edat mitjana havia estat seu d’un monestir benedictí del mateix nom i més tard d’una parròquia i d’un santuari. Davant de l’església hi ha la casa de Cal Sastre, antiga rectoria i refugi, actualment en rehabilitació. A l’esplanada davant la font de Sant Aniol és habitual trobar-hi vaques pasturant. Al davant de l’entrada a l’església hi ha un panell amb informació sobre la història del lloc. Forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya des del 1983.

L’ermita de Sant Aniol d’Aguja es troba al final de la vall on neix el riu Llierca. L’església ha sofert en el decurs del temps moltes modificacions que han desfigurat la seva primitiva fàbrica romànica, tot i que encara conserva la planta. La nau original és de volta de canó, allargada en època posterior per la banda de ponent, on hi trobem la porta d’ingrés, que fins fa poc conservava la ferramenta romànica original. Al timpà hi ha una creu esculpida envoltada per cinc boles. Per sobre la porta hi ha un ull de bou i el campanar d’espadanya d’un sol ull, construït en temps més moderns. Té un absis semicircular, decorat amb lesenes i arcs cecs típics del romànic llombard. El teulat és a dues aigües…

Us recomano una visita obligatòria a aquest entorn …….

 

Feu un comentari